Kluski na tysiąc sposobów
papier cukrowy
Kluski są potrawą, za którą szaleją zarówno dzieci, jak i dorośli. Możliwe, że dzieje się tak dlatego, iż pod tą nazwą kryje się mnóstwo różnorodnych wyrobów mącznych. W niektórych regionach Polski pod tym pojęciem znajdziemy również wszelakie odmiany makaronu.
Kluski zwykle stanowią dodatek do zup, sosów i dań mięsnych. Jeśli zaserwujemy je ze słodkimi dodatkami, śmiało mogą pojawić się na stole w czasie podwieczorku. Głównym składnikiem wszystkich klusek i makaronów jest mąka.
Niemal zawsze dodajemy do niej jajka, ale w niektórych przypadkach także ziemniaki. Przyrządzenie słodkiego dania może być wspaniałym sposobem na pozbycie się resztek z obiadu. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, jak pyszną przekąskę można przygotować smażąc resztki makaronu z dodatkiem jajek i cukru.
W podobny sposób możemy podać również inne kluski, nie tylko pozostałe z obiadu, ale również specjalnie przyrządzone. Nie zawsze trzeba je przesmażać – można posypać cukrem czy okrasić masełkiem lub śmietaną. Pamiętaj, że dzieciaki przepadają za drobnymi kluseczkami półfrancuskimi! Wystarczy, że udekorujesz je odrobiną domowej konfitury czy jogurtu z dodatkiem owoców i wspaniały podwieczorek gotowy!.