Smaki Niemiec i Czech
https://pan-centrum.pl/59-papiery-spozywcze-do-fototortow
Wakacje, czy też podróże w interesach to nie tylko zwiedzanie czy spotkania. To także oczywiście jedzenie. Warto, wybierając się zagranicę, skosztować lokalnej kuchni, bowiem to jeden ze sposobów na to, aby najlepiej poznać dany kraj.
Czasem nawet gdy jedziemy bardzo blisko, choćby do naszych południowo zachodnich lub zachodnich sąsiadów warto przyjrzeć się ich tradycjom kulinarnym. Niemcy czy Czesi mają bardzo podobny klimat do nas i oczywiście oznacza to, że rosną u nich te same warzywa i owoce, hoduje się to samo bydło, wytwarza produkty mleczne i piecze podobne pieczywo z tego samego zboża. A jednak potrawy kuchni czeskiej różnią się od kuchni niemieckiej, zaś obie te kuchnie różnią się trochę od naszej.
Czechów kojarzymy z knedlikami w różnych postaciach i to ich warto spróbować w prawdziwej, czeskiej restauracji. Zaś Niemcy lubią zjeść jeszcze bardziej tłusto, a więc będąc tam nie zapomnijmy o zjedzeniu kiełbasy. Najlepiej białej, parzonej po bawarsku i podawanej z kuflem pszenicznego piwa.